IMPROVED CASPULE WARDROBE MASTERCLASS – NOW OPEN FOR SIGNUPS!

Spring capsule wardrobe 2023 | My key staples to wear this season

Download my spring capsule wardrobe + 100 outfit ideas HERE!

If you’ve been following me for a while you’ll know that I’m a big fan of capsule wardrobes. I made my first capsule back in 2016 and I kind of haven’t looked back since. If you don’t know what a capsule wardrobe is or if you’re about to make your first one ever, let’s start with a brief description of what it actually means. A capsule wardrobe is a collection of clothing composed of mostly interchangeable items, to maximise the number of outfits that can be created. The idea is to pack away out of season items so that you only ever have what you can actually wear available to you, making it far easier to get dressed in the morning. It also means you get to shop your own wardrobe when the seasons change, making the approach a fun way to practise more sustainable clothing habits.

DK: Hvis du har fulgt mig i et stykke tid vil du vide, at jeg er stor fan af capsule wardrobes. Jeg lavede min første capsule tilbage i 2016, og jeg har ikke rigtig set tilbage siden. Hvis du ikke ved, hvad en capsule wardrobe er, eller hvis du er ved at lave din første nogensinde, så lad os starte med en kort beskrivelse af hvad det egentlig betyder. En capsule wardrobe er en samling af tøj hovedsageligt bestående af items der er nemme at sætte sammen, hvilket maksimerer antallet af outfits der kan skabes ud fra din garderobe. Ideen er at pakke sæsonbestemt tøj væk så du kun har det du faktisk kan bruge til rådighed, hvilket gør det langt nemmere at klæde sig på om morgenen. Det betyder også at du kan “shoppe” din egen garderobe når sæsonerne skifter, hvilket gør systemet en sjov måde, at øve mere bæredygtige tøjvaner på.

My capsule wardrobe evolution

It’s been 7 years since I made my first capsule wardrobe and I’ve naturally learned a lot since – I’ve even become certified style coach and colour consultant, so I’ve gone from kind of recklessly following the very stereotypical, minimal capsule wardrobe to knowing a lot more about what actually suit me, my personality, my lifestyle, my body shape and my colourtype. So I would say the biggest difference there is between my 2016 capsule wardrobe and then my 2023 capsule wardrobe is that my style feels more coherent, more representative of my true self and then just by looking at it visually, it’s also a little more colourful than what it used to be.

I also don’t try to limit myself to the typical 25 items or 33, or 37; so although I know that for me less typically is more I go about it a bit more leisurely these days. Especially since I love the principle of outfit formulas like for example a blazer, a pair of jeans and a t-shirt I think it’s nice to have a few different colours within these categories to choose from which will often add to the total number of items a little bit. Having said that, I try to stick with around 35-40 items per season, just because I know that if I have more than that I probably won’t get to wear it all anyway. 

And the beauty of having a capsule wardrobe is pairing things down, learning to do more with less; and making getting dressed far more easy and liberating.

DK: Det er 7 år siden, jeg lavede min første capsule wardrobe, og jeg har naturligvis lært en masse siden – jeg er blevet certificeret style coach og farvekonsulent, så jeg er gået fra at følge den meget stereotype, minimalistiske capsule wardrobe til at vide meget mere om, hvad der egentlig passer til mig, min personlighed, min livsstil, min kropsform og min farvetype. Så jeg vil sige at den største forskel der er mellem min 2016 fremgangsmåde og så min capsule wardrobe anno 2023 er, at min stil føles mere sammenhængende, mere repræsentativ for mit sande jeg og så er den jo også lidt mere farverigt end hvad min garderobe plejede at være før i tiden.

Jeg forsøger heller ikke længere at begrænse mig til de typiske 25, 33 eller 37 items i alt; så selvom jeg ved med mig selv at mindre typisk er mere for mig, går jeg lidt mere afslappet til det i disse dage. Især fordi jeg elsker princippet om outfit “formler” som for eksempel en blazer, et par jeans og en t-shirt, så synes jeg det er rart at have et par forskellige farver indenfor disse kategorier at vælge imellem, hvilket ofte vil lægge til det samlede antal items en lille smule. Når det er sagt, så prøver jeg stadig at holde mig til omkring 35-40 items pr. sæson, bare fordi jeg ved, at hvis jeg har mere end det så når jeg nok ikke at bruge det hele i løbet af én sæson alligevel.

Og det fantastiske ved at have en capsule wardrobe er netop “less is more”; hvilket gør det langt mere let og befriende, at klæde sig på uanset om det er til hverdag eller særlige lejligheder.

What's in my spring capsule wardrobe?

You’ll still see lots of my good old faves in there like my Everlane trench coat and then basic items like straight leg jeans, basic t-shirts, crewneck sweaters, classic shirts and blazers, my denim jacket, biker jackets, basic white sneakers and ankle boots – all kept in rather neutral colours like black, charcoal, white and beige. It’s especially items like these that truly form the backbone of my wardrobe and no matter how much time passes I never seem to get tired of these kinds of items. Even though I might have replaced some of these items since 2016 because they’ve gotten worn out, I’ve outgrown them or similar, I still buy a lot of the same things in the same style that I would back then which kind of shows how much I’ve truly learned to settle with my style since getting into capsule wardrobes. I always like to refer to it as having made more “peace” with myself and my style and it’s the most liberating feeling in the world to be honest.

DK: Du vil stadig se mange af mine gode gamle favoritter i min capsule wardrobe som min Everlane trenchcoat og så basis ting som jeans, basic t-shirts, sweatere med rund hals, klassiske skjorter og blazere, min denimjakke, bikerjakker, simple hvide sneakers og ankelstøvler – alle holdt i de klassiske, neutrale farver som sort, grå, hvid og beige. Det er især ting som disse, der virkelig udgør rygraden i min garderobe, og uanset hvor lang tid der går, bliver jeg aldrig træt af de her items. Selvom jeg måske har udskiftet nogle af dem siden 2016, fordi de er blevet slidte, jeg er vokset ud af dem eller lignende, køber jeg stadig mange af de samme ting i samme stil som jeg villehave gjort dengang, hvilket virkelig viser hvor meget jeg har lært at hvile i min stil siden jeg startede. Jeg omtaler det altid som at have fundet “fred” med mig selv og min stil, og det er den mest befriende følelse i verden for at være ærlig.

Within each of the categories I just mentioned before – t-shirts, sweaters, blazers etc. I’ve then added on with a few colour updates. Ever since getting into the world of colour analysis back in 2021 I’ve not only been wanting to soften up my selection of neutrals (meaning generally wearing a little less black, which used to be my “safe” colour though I never actually found it super flattering on me), but I’ve also been longing for a few pops of colour. As a soft colour type the muted colours tend to look more harmonious on me, especially worn in tonal combinations with less contrast added. So for my blazer collection I’ve added colours like sky blue and sage green, and I’ve also added a few pops of pink – I bought a 2ndhand shirt recently with soft pink and white stripes and a super cool dark grey t-shirt with a pink motif on it from Dedicated, a newer slow fashion brand on my radar.

Returning back to that sage green, that was actually one of the first purchases I made after finishing up my no buy challenge in 2022 – and the purchase was equally as nerve wracking as it was exciting, it kind of felt weird buying something completely new again (especially since I do still go #secondhandfirst whenever I can) but at the same time that suit makes me feel all kinds of amazing; and the colour is just so wonderful. It’s turned out to be such a versatile purchase, and the two pieces can be worn separately in so many different ways and for many different occasions. 

The overall style for my spring capsule is dominantly casual, with secondary styles of classic and edgy. So these are all my key pieces for spring and now I’m just eagerly waiting for the weather to truly warm up, so I can start wearing all these items on repeat.

DK: Inden for hver af de kategorier, jeg lige har nævnt før – t-shirts, trøjer, blazere osv. har jeg tilføjet et par farve-opdateringer. Lige siden jeg blev uddannet farvekonsulent tilbage i 2021, så har jeg ikke kun haft et ønske om at nedtone mit udvalg af neutrale farver (blandt andet ved at finde nogle blødere alternativer til sort, der før i tiden var mit “safe choice”), men jeg har også længtes efter et par accenter, altså rigtige farver. Som en blød farvetype har de dæmpede farver en tendens til at se mere harmoniske ud på mig især båret tone-i-tone kombinationer med mindre kontrast tilføjet. Så til min blazerkollektion har jeg tilføjet farver som himmelblå og sage green, og jeg har også tilføjet lidt rosa – jeg købte for nylig en 2ndhand skjorte med rosa og hvide striber og en super cool mørkegrå t-shirt med et lyserødt motiv på fra Dedicated, et nyere slow fashion brand på min radar.

For at vende tilbage til farven “sage green”, så var sættet vist på oversigten faktisk et af de første køb, jeg foretog efter at have afsluttet min no buy-udfordring i 2022 – og købet var lige så nervepirrende som det var spændende, det føltes lidt underligt at købe noget helt nyt igen (især da jeg stadig går #secondhandfirst, når jeg kan), men altså det jakkesæt får mig til at føle mig så uendeligt selvsikker; og farven er bare så vidunderlig. Det har vist sig at være et super anvendeligt køb, og de to stykker tøj kan bæres både sammen og hver for sig, på så mange forskellige måder og til mange forskellige lejligheder.

Den overordnede stil for min forårs capsule wardrobe er dominerende afslappet, med sekundære stilarter af klassisk og rå. Og nu venter jeg bare spændt på, at vejret kommer up to speed og bliver lidt mildere, så jeg kan begynde at iklæde mig alle disse items på repeat….

Download my spring capsule wardrobe + 100 outfit ideas HERE!

29

Leave a Comment

The Comments

 • heidi
  22. March 2023

  SIGNE THANK YOU SO MUCH FOR SHARING!
  Great combo ideas!

  i totally fell in love with this suit

 • Tiffany Cranford
  22. March 2023

  Hello. I enjoy watching the videos aNd getting ideas for my capsule wardrobe. I am just starting to build one and its so fun!

  Ps what brand is your coffee machine! Im searching for a good one. ❤️

 • Marieke
  29. March 2023

  Thank you for sharing your spring capsule & showing us some ideas for outfIts using your choseN garments. Although from an age, lifestyle angLe i’m very different to you – I’m 67, RETIRED midwife, wife, mother & grandmother,volunteer worker – i lOve your style & follow your postS & blogs keenLy, always looking to you for inspiration as i view my CLOTHING style as casual, relaxed but with a smarter edge when needed! Im all Fired up to do battle with my wardrobe & Really get it ready for spring/summer!