Et år uden shopping: sådan gik det

jan 5, 2023 | 0 Kommentarer

Tilbage i 2021 kastede jeg mig ud i en såkaldt low buy udfordring under hashtagget #2020wehaveplenty. Udfordringen forløb egentlig fint, men jeg var stadig lidt chokeret over hvor mange stykker nyt tøj, der alligevel havde fundet sig vej til min garderobe. Det blev til 26 stykker tøj (læs mere her her), hvilket rundt regner svarer til ca. 2 stykker om måneden. Jeg husker, at jeg syntes det var meget og jeg var faktisk ret overrasket over resultatet. For jeg følte jo ægte, at jeg ikke rigtig købte noget. Som jeg skrev i refleksions indlægget efter udfordringen:

“Set på året som helhed har jeg nok ikke selv følt, at det var meget – men da jeg begyndte at tracke mine køb og skrive dem ned her sidst på året, så gik det op for mig, at det måske lige netop er en del af problemet. Den her manglende erkendelse eller ihvertfald føling af, hvornår nok er nok. Især når man tænker på, at vi alle har tilbragt størstedelen af 2020 hjemme og måske har haft mindre mulighed for rent faktisk, at bruge sit tøj så meget som man plejer.”

Og efter at være nået til dén erkendelse, så besluttede jeg mig for, at tage skridtet videre med en ny udfordring: slet ikke at købe nyt tøj i et helt år. Gisp.

En low-buy blev til en no-buy

Jeg hoppede ud i udfordringen med et nyt hashtag: #nothingnew2022. Og selvom jeg havde de bedste intentioner ved begyndelsen af året, så må jeg jo erkende, at det ikke blev til nul stykker nyt tøj sidste år.

Ser I, uanset om man dyrker personlig stil og mode som en måde at udtrykke sig på, eller man ganske enkelt tager tøj på kroppen for funktionalitetens skyld, så er livet ikke statisk. man ganske enkelt tager tøj på kroppen for funktionalitetens skyld, så er livet ikke statisk. Og de ting der sker i dit liv, vil unægteligt stille nye krav til det tøj du har i garderoben. Din krop, din livsstil, sågar din smag ændrer sig gennem livet. Og jeg har simpelthen sluttet fred med, at det er okay. Mode og stil er fantastisk, det er noget jeg elsker at dyrke, og jeg er fast besluttet på at finde de metoder hvor jeg bedst kan forene min passion for tøj med bæredygtighed på. Slet ikke at købe tøj var bare ikke en holdbar løsning på den lange bane. Min krop har været i næsten konstant forandring siden jeg blev mor for 2 år siden, og det har stillet nye krav til eksempelvis pasformer af jeans og bukser.

Derfor udviklede udfordringen sig langsomt til, at blive en low buy mere end en no buy. Noget, som jeg faktisk har været en ganske fin læringskurve for mig alligevel. For gode vaner opstår først, når man finder en metode der er realistisk at fastholde. Og det var jo dét jeg ville med udfordringen in the first place: gøre mine tøjvaner endnu bedre, især i forhold til det der med, at købe nyt når man i forvejen har så meget lækkert hængende i skabet, som er værd at hylde (og bruge).

Og spørger jeg mig selv om jeg synes udfordringen var en succes med lige netop dét i baghovedet, så siger jeg heck yeah. Jeg har lært så meget om mig selv, min stil og mit forbrug (det kan du høre lidt mere om i videoen nedenfor). Jeg har haft så meget kvalitetstid med min garderobe det her år, at det har gjort mig meget skarpere på, hvor jeg gerne vil hen fremadrettet. Jeg har haft masser af tid til virkelig at tænke og mærke efter.

12 stykker nyt tøj i 2022

Det købte jeg

Ayede støvler (erstatning for mine gamle Acne Jensen støvler)

Armed Angels lange jeans

Armed Angels mørkeblå jeans

Nyt bælte (sort)

Nyt bælte (brunt)

Everlane jeans x 2 (90s Cheeky and Way high sailor)

Levi’s jeans (Ribcage straight)

Sézane strik

Le Pirol jumper (erstatning for én jeg havde i forvejen fra 2013)

The Curated håndtaske (erstatning for min vintage Chanel, som nu er solgt videre)

Beige bukser (fundet i en lokal genbrug)

I 2022 købte jeg 12 stykker nyt tøj, hvoraf det meste faktisk var erstatninger for gammelt tøj jeg havde i forvejen (enten slidt eller noget, jeg ikke længere kunne passe som eksempelvis nogle af mine jeans). Det er under halvdelen af, hvad jeg købte sidste år. Og ved I hvad? Jeg er sgu lidt stolt af mig selv! Det må man gerne sige højt, ikke? ? Jeg er sgu stolt af mig selv! Det må man gerne sige højt, ikke? Jeg tog udfordringen skridtet videre, og det lykkedes at få mit forbrug endnu længere ned – ganske enkelt ved aktivt at beslutte mig for, at bruge mere kvalitetstid sammen med min eksisterende garderobe. Sammensætte den på nye måder og ny-forelske mig i gamle favoritter. Reparere den og pleje den når det var nødvendigt. Og stadig føle mig som den mest velklædte version af mig selv, som jeg nu kan være.

Ligesom året forinden, så har jeg selvfølgelig haft et par enkelte brand samarbejder/sponsorater gennem mit arbejde på eksempelvis YouTube, men selv disse har været på et absolut minimum i 2022. Noget af det tøj jeg her igennem har fået, har været basis ting som sweatshirts eller t-shirts. Og så har vi min brune Michael Kors taske, som jeg fik i fødselsdagsgave tilbage i maj.

Som nævnt før, så har jeg haft masser af tid til virkelig at tænke over, hvor jeg gerne vil hen med min garderobe og stil i år, og det er måske én af de vigtigste ting jeg lærte gennem udfordringen. At give mig selv mere tid til virkelig at tænke, før jeg køber nyt. Mange foreskriver måske et par uger eller et par måneders betænkningstid. Men der har faktisk været ting jeg har skrevet på min ønskeliste i starten af 2022, som jeg er endt med alligevel at slette her i 2023. Fordi noget man ser sig varm på i dét øjeblik, kan vise sig alligevel ikke at være helt rigtigt. Og det er jo ofte den fornemmelse man sidder tilbage med, efter et impulskøb (som måske aldrig skulle være foretaget til at begynde med).


JV kom på besøg, og skrev en artikel om mig og udfordringen
(Titel: Signe har sat dankortet på pause for at skåne klimaet)

Skal du prøve en no buy/low buy?

Sidder du tilbage med spørgsmålet om, om du skulle tage at prøve en lignende udfordring, så er det både et ja og et nej herfra.

Du skal finde den version af disse udfordringer, som virker mest realistisk for dig. Og start vigtigst af alt start med at spørge dig selv hvorfor du gerne vil gøre det. For gør du det for at straffe dig selv for dit nuværende, måske høje forbrug, så er risikoen for at det bliver en lang, sej og træg kamp stor. Og du vil med stor sandsynlighed ikke få indarbejdet de her nye, gode tøjvaner som jo er hele essensen af udfordringen. Du ender med at blive udbrændt før du overhovedet er kommet rigtigt igang. Så hvis du har givet det et skud med de her udfordringer og du gang på gang føler du fejler, så vil jeg bare lige sende lidt god energi i din retning! Du gør det så godt du kan, og du skal være stolt af dig selv for, at du overhovedet prøver. Og måske er et shoppe-stop slet ikke noget for dig. Måske er der andre metoder til et bedre tøjforbrug, der fungerer bedre for dig.

Inden du kaster dig ud i en low buy (måske igen), så find ud af hvad dine succeskriterier er. Er det at købe mindre nyt tøj, og måske shoppe mere genbrug? Bruge mere tid sammen med din garderobe? Slutte fred med dig selv og din stil – måske endda din krop? Tage bedre, mere velovervejede valg når du køber nyt? Sæt de mål der er realistiske for dig. Min gode ven og YouTube kollega Christina Mychas kører eksempelvis en no-buy januar i år, og det kunne måske være et fint sted at starte og snuse lidt til det hele; uden at blive udbrændt inden du er kommet rigtigt igang.

Jeg kunne ærligt ikke have bedt om mere i forhold til #nothingnew22. Selvom det ikke blev til 0 stykker nyt tøj, og selvom jeg ærligt følte mig lidt udbrændt især hen mod slutningen af året (mest fordi jeg sådan længes efter, at tilføje lidt mere farve til garderoben), så lærte jeg SÅ meget om mig selv og mit forbrug og det har i sig selv en stor værdi for mig. Og jeg er overbevist om, at jeg tager alt det jeg har lært med mig fremadrettet, og aktivt kan bruge det til at blive en bedre forbruger. Ikke kun af tøj faktisk, men generelt. Hvis du vil høre lidt mere om hvor jeg ser min stil udvikle sig fremadrettet, så se med i videoen nedenfor. Én ting jeg i hvert fald vil prøve i år er, at sætte en grænse på max 10 nye køb for i år, afhængig af hvad livet byder på selvfølgelig.

Her til sidst… var I med på udfordringen, og hvordan gik det for jer?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may also like

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

hi, i’m Signe!

I’m a former fashion designer turned certified style coach & colour consultant from Denmark. I’m here to help you increase your style confidence, and learn to do more with less!

Current location

DENMARK

CAPSULE MASTERCLASS

1 : 1 STYLING

COLOR CONSULTATIONS

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.