Spring capsule – halfway update.

Apr 16, 2016 | 0 comments

Spring capsule NY 30.03.16

[line]

Spring capsule - basics

Jeg tænkte det var passende at lave en midtvejs-opfølgning på hvordan det går med mit capsule-eksperiment. Den opmærksomme læser ved, at jeg med stor succes satte hele min garderobe i system tilbage i efteråret, og første sæson (dec-jan-feb) med capsule systemet gik over al forventning. Forårs capsulen er en lidt anden snak. For den har jeg justeret to gange undervejs allerede. Jeg ved ikke om det er vejret der gør, at jeg synes denne sæson er sværere at greje, lidt stilforvirring (at jeg ikke er helt tilfreds med de ting jeg havde taget med i min nuværende capsule) eller om det ganske enkelt er fordi min indre shopaholic spøger lidt lige nu. For at være ærlig tror jeg lidt det er begge dele. Uanset hvad, så har jeg ikke givet op og jeg vil fortsætte med capsule eksperimentet! Den her måde at systematisere garderoben på har givet mig meget ro i sindet, og jeg synes stadig det er fantastisk at klæde sig på om morgenen, fordi min garderobe er skåret så meget ind til benet. Desuden klæder jeg mig stadig på efter princippet less is more.

Jeg er dog nået frem til, at der er nogle ting der ikke giver mening at tælle med i den samlede pulje, for mig og den stil jeg har. Helt basic t-shirts (uden print), camisoles og tynde rullekraver er en fast bestanddel af min garderobe, lige så vel som tanktops og undertøj. De burde ikke tælle med i min capsule (som jo er 37 stykker i alt) i min øjne. Det giver lidt ekstra luft til et par af de mere sæsonprægede items, som jeg savner. Ikke mange – bare et par enkelte for hver sæson. Og stadig helst nogle, som alligevel er lidt tidsløse.

Ovenfor er et forslag til, hvordan jeg fremover kunne bygge min garderobe op. Det er lidt en blanding af den franske Five Piece garderobe, hvor basic toppe ikke tæller med (som jeg fulgte før i tiden) og så capsule-systemet. Måske vil det vise sig, at være det helt rigtige match for mig! Husk at jeg har en guide til en mini-capsule for gå-i-byen tøj. Ovenstående er min hverdagsgarderobe, så det er derfor der fx ikke er nogen stiletter og pumps.

/ So here’s a quick halfway update on how I’m doing with my capsule experiment. It is going very well, but this season (spring) has been a little bit harder than my very first one, which was the winter season last year. I don’t know if it is the weather and temperatures, or my former shopaholic ghost inside me, but I have had to make a few adjustments a couple of times already. Now I finally feel like I’ve come up with a system, that suits me and my minimal style perfectly. I’ve decided that the plain basic tops (the ones you see above) doesn’t count as part of my seasonal capsule that only contains 37 pieces of clothing. That leaves a few more spots for trending products, that will keep my wardrobe fresh and up-to-date. Not that I will buy a dozen of those, but it is nice to have room for just a few of the passing trends. The basics are suitable for all seasons, and I think they are essentials just like underwear and socks, and that’s why I don’t think they should count as pieces in my capsule. So I guess my system is now a mix between the french Five Piece wardrobe (that I followed before) and the capsule system. Just perfect! Please have in mind, that I have a separate mini-capsule for evening/occasional wear, so that is why you don’t see any heels or pumps here. This is my everyday-wear capsule.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Hygge meets fashion: a guide to Danish style

Hygge meets fashion: a guide to Danish style

If you're new around here then hi, I’m Signe - A Danish slow fashion advocate, and today I want to talk you through a topic that is, naturally, close to my heart: Danish fashion & style. Before we get into it, because I feel like people take some things on the...

How to declutter and edit your wardrobe *like a pro*

How to declutter and edit your wardrobe *like a pro*

One thing we often overlook when we’re talking wardrobe editing and decluttering, getting rid of stuff in general, is that the act of decluttering should not just happen to make room for more stuff, but to learn, become more true to your style and achieve a higher...

Spring capsule 2024 staples & outfit ideas

Spring capsule 2024 staples & outfit ideas

It’s finally warming up now in Denmark as we’re approaching April, and so I thought it was about time I did my seasonal capsule wardrobe switchover. Like I mentioned in my autumn capsule video last year, I truly feel like I’ve reached a point where I have a much...

How to find your style through the power of WORDS

How to find your style through the power of WORDS

(Post compiled using inspiration from Allison Bornstein & Alyssa Beltempo)(Scroll down for Danish) Have you ever thought about what style adjectives your personal style might be connected to? For example, relaxed, functional, smart or creative? Words are powerful,...

Makeup for soft colour types: my current faves

Makeup for soft colour types: my current faves

So, I had to re-write this post as my website recently moved and unfortunately the original post disappeared in the process! Anyway, one of the areas in which I’ve been trained when I became certified colour consultant was help my client find their best makeup...